lobby & advocacy

Asistenta medicala transfrontaliera, subiect de discutie in cadrul primei intalniri a grupului inter-ministerial, la sediul MS

ministerul-sanatatiiÎn cursul zilei de ieri, 27 martie 2013, la sediul Ministerului Sănătăţii a avut loc prima întâlnire a grupului de lucru inter-ministerial format pentru a implementa Directiva  privind drepturile pacienţilor la asistenţă medicală  transfrontalieră, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

În deschiderea întâlnirii, Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a prezentat etapele procedurale pentru transpunerea Directivei: stabilirea mecanismelor de autorizare prealabilă, definirea costurilor de decontare, elaborarea normelor de aplicare, definirea punctului de contact national unic, promovarea actelor normative de transpunere.

Actul normativ de transpunere a fost adoptat de către Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene, iar data la care urmează să intre în vigoare este 25 octombrie 2013.

Prezenta directivă prevede dreptul cetăţenilor europeni asiguraţi de a primi asistenţă medicală într-un alt stat membru al UE decât cel de origine, alături de dreptul de  a obţine  rambursarea costurilor de tratament, cu condiţia ca tratamentul primit să fie prevăzut printre serviciile de sănătate rambursabile în legislaţia sa naţională. Totodată, conform actului legislativ  rambursarea se face în limita cuantumului la care dreptul persoana asigurată. Mai mult,   responsabil de rambursare este statul membru de afiliere, adică statul membru în care pacientul este asigurat.

Potrivit unei sinteze a Directivei, publicată pe site-ul Comisiei Europene,  actul de transpunere prevede instaurarea unui cadru general pentru:

• clarificarea drepturilor pacienţilor cu privire la accesul acestora la asistenţă medicală transfrontalieră şi rambursarea cheltuielilor;

• garantarea calităţii şi a siguranţei asistenţei primite într-un alt stat din cadrul UE;

• promovarea cooperării în materie de asistenţă medicală între statele membre.

Următoarea reuniune a Grupului inter-ministerial va avea loc la jumătatea lunii aprilie când se va discuta o primă formă a Directivei

 
Comments

No comments yet.