lobby & advocacy

Asociatia pentru Tehnologie si Internet dezbate initiativele legislative referitoare la actele electronice de identitate

apti_landscape_textAsociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) s-a sesizat deja în privinţa prevederilor cuprinse de Ordonanţa de Urgenţă nr.82/2002 referitoare la actele electronice de identitate.

Ca reprezentant al societăţii civile, interesat de dezvoltarea unei lumi digitale sigure și deschise, ApTi a decis să transmită Senatului României un punct de vedere în care să sublinieze chestiunile ce ar trebui revizuite înainte de implementarea cărţii electronice de identitate.

Conform înscrisului înaintat Senatului, Asociaţia este de părere că prevederile stipulate în Ordonanţa de Urgenţă nu sunt suficiente pentru garantarea protecției datelor cu caracter personal incluse în cipul cărții electronice de identitate.

În viziunea Asociaţiei, conceptul de carte electronică de identitate are o serie de implicații asupra protecției vieții private private și a datelor cu caracter personal, având în vedere categoriile de date care urmează să fie incluse în cartea electronică de identitate, precum și tehnologia aleasă pentru implementarea acestui concept.
 

În schimb, Asociaţia face şi o remarcă pozitivă vizavi de OUG nr. 82/2002, aceea că Guvernul a implementat două aspecte ce au fost cerute de diverse ONG-uri în ultima întâlnire publică pe această temă din 2010: opțiunea de a avea o carte de identitate fără cip și opțiunea de a nu permite stocarea amprentelor pe cip-ul cărții electronice de identitate.

În luna ianuarie, Asociaţia reclama faptul că ordonanță de urgență nu a fost precedată de o dezbatere publică adecvată, care să permită celor interesați să-și susțină punctul de vedere, deși reglementările încă pot avea un impact semnificativ, de interes pentru toți cetățenii României, iar aspectele de securitate și protecție a vieții private nu au fost aprofundate.

Actualmente, ApTi susţine că proiectul supus dezbaterii publice de către Ministerul Afacerilor Interne vizează detalierea conceptului de carte electronică de identitate, însă, în opinia sa, faptul  că un proiect de act normativ secundar a fost elaborat înainte ca actul principal (OUG nr.82/2012) să fie aprobat în Parlament, ridică semne de întrebare referitoare la rolul Parlamentului şi importanţa acordată acestuia în calitate de for legislativ.

Despre criticile aduse  de ApTI Ordonanţei de Urgenţă nr. 82/2002 puteti afla aici: http://www.apti.ro/opinii-CEI

 
Comments

No comments yet.