lobby & advocacy

Biletele de tren s-ar putea scumpi din toamna. Care sunt noile tarife propuse?

233299_articolPotrivit unui proiect de ordin lansat recent în dezbatere publică,  Ministerul Transporturilor vrea să majoreze tarifele biletelor pentru trenurile Regio și InterRegio.

Ţinta de majorare maximă este de 10%, noile tarife urmând să fie aplicate începând cu 1 septembrie 2013. Necesitatea adoptării noilor tarife este justificată de creșterea semnificativă a indicelui inflației. ”Indicele inflaţiei pentru perioada august 2011 – iunie 2013, de la ultima majorare de tarife (14 august 2011) până în prezent, este de 108,28 %”, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului.

Ultima majorare a contribuit la o creștere de 6% a încasărilor pe anul 2012.

Conform Notei de fundamentare, noile tarife au fost rotunjite la 0,5 lei, în plus sau minus, matematic, pentru uşurinţa acordării restului, iar la trenurile IR s-a propus majorarea tarifului tichetului de rezervare de la 3,30 lei la 4,00 lei. De asemenea, se mai precizează faptul că la trenurile regio peste zona de 500 km s-au adăugat sume fixe de 20 lei/zonă km cls I-a şi 12 lei/zonă km cls II-a, deoarece peste această distanţă nu există trenuri directe; tarifele acestor zone sunt folosite la calcule pentru alte oferte şi facilităţi.

Noile tarife propuse sunt următoarele:irr

r

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proiectul de Ordin al MT pentru aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători pentru promovare se află în consultare publică până la data de 19 august 2013. Propunerile și observațiile legate de proiect pot fi trimise pe adresa ministerului sau pe consultare.publica@mt.ro.

 

Sursa:  www.mt.ro
 

 
Comments

No comments yet.