lobby & advocacy

Care sunt principalele probleme cu care se confrunta societatea civila?

 ngo_logoSocietatea civilă se confruntă cu trei mari probleme: lipsa fondurilor, dezinteresul instituțiilor statului și întârzierea fondurilor europene, se arată într-un studiu finanțat de Petrom și citat de Mediafax.

În procente situația arată astfel: 74% dintre organizaţiile intervievate au identificat ca problemă principală lipsa fondurilor, 39 %- dezinteresul instituţiilor de stat, iar 36 %- întârzierea finanţărilor europene.

“Cu toate că procentele sunt în scădere faţă de anul precendent, ordinea a rămas aceeaşi. Noutatea pentru 2013 este interesul pentru domeniul antreprenoriatului social, considerat de 88 la sută dintre entităţile chestionate ca o oportunitate de dezvoltare şi autosusţinere a organizaţiei. Antreprenoriatul social este o afacere care, pe lângă scopul de a face profit, adresează şi o cauză socială”, susțin inițiatorii studiului.

De asemenea, potrivit studiului, aproape jumătate dintre ONG-uri au afirmat că interesul mass-media faţă de activitatea lor este în creştere faţă de anul trecut, la fel şi cel al populaţiei generale, cel mai important mediu de promovare fiind cel online pentru 82% dintre cei chestionaţi.

Cea mai cunoscută şi accesibilă metodă prin care orice cetăţean poate susţine activitatea sectorului ONG este prevederea doi la sută din Codul Fiscal, care permite oricărui contribuabil persoană fizică să redirecţioneze până la doi la sută din impozitul pe venit către o organizaţie neguvernamentală (asociaţie sau fundaţie).

Studiul realizat de agenția de cercetare Cult Market Research a fost aplicat pe un eşantion de 100 organizaţii neguvernamentale din 20 de judeţe din domenii precum: protecţia mediului, programele sociale, educaţia sau sănătatea, scrie Mediafax.

Mona Nicolici, Manager Relatii Comunitare Petrom, spune despre motivul derularii studiului:” Vrem sa stim care sunt problemele in comunitati si sa venim, apoi, cu solutii. Credem ca societatea civila este un partener indispensabil in derularea programelor comunitare, prin prisma expertizei, experientei si a apropierii de problematica abordata”, scrie www.responsabilitatesocială.ro.

Surse: www.mediafax.ro și www.responsabilitatesociala.ro

 
Comments

No comments yet.