lobby & advocacy

CNAS va deconta terapiile oferite de ONG-uri copiilor bolnavi de autism

1364923814autism1Terapiile oferite de organizaţiile non-guvernamentale (ONG) copiilor diagnosticaţi cu autism vor fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, după ce s-a adoptat în plen completarea şi modificarea Legii nr.151/2010.

Odată cu această schimbare a legislaţiei deja în vigoare, a fost cuprinsă şi prevederea referitoare la decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autişti de către organizaţiile neguvernamentale.

„Astăzi Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, prin adoptarea completărilor şi modificărilor Legii nr. 151/2010 a realizat pentru pacienţi ceea ce trebuia făcut mai demult. O noutate ar fi decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autişti de către organizaţiile neguvernamentale. O altă prevedere este aceea că Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi ONG-urile să stabilească o procedură prin care copiii cu autism să poată fi integraţi în şcoli normale. Urmează ca pe baza legii să fie stabilite şi normele de aplicare. Prin legea de faţă a fost creat practic cadrul referitor la condiţiile de învăţământ ale pacienţilor cu autism, partea de protecţie a pacientului şi aparţinătorului şi partea de terapie, nu doar cea medicamentoasă, ci şi cea de psihoterapie”, a declarat secretarul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor Florin Buicu.

Legea nr. 151/2010 modificată marţi se referă la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Articolul poate fi citit integral pe www.gandul.info

 
Comments

No comments yet.