lobby & advocacy

Deputatii au aprobat reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%

stema_camerei_deputatilorCamera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 221 de voturi “pentru”, 73 de voturi “împotrivă” şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%. PDL, UDMR şi PPDD  vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum, a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, după cum informează Mediafax.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Neacșu Marian şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Totodată, se propune ”modificarea art.7 alin.(2) și a art.12 alin.(2) pentru identitatea reglementării în toate tipurile de referendum național și pentru eliminarea discriminării dintre cetățenii români care votează în țară cu cei care votează în străinătate.”

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 21 mai 2013. De asemenea, Consiliul Legislativ, prin avizul nr. 382 din 13 mai 2013, a avizat favorabil, cu observaţii şi propuneri, iniţiativa legislativă, iar Guvernul susţine adoptarea proiectului de lege, conform avizului nr. 527 din 16 aprilie 2013.

Expunerea de motive care însoțește Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului  poate fi consultata aici: http://www.cdep.ro/proiecte/2013/100/50/9/em294.pdf

Sursa: www.mediafax.ro

 
Comments

No comments yet.