lobby & advocacy

Deputatii au decis: pragul de prezenta la referendum va fi de 30%

PARLAMENT - DECLARATIE - INDEPENDENTA - KOSOVOCamera Deputatilor a dat votul final, marti, asupra Legii referendumului care reduce pragul de prezenta la 30%, respingand solicitarea de reexaminare a sefului statului, care cerea mentinerea acestuia la 50%. Deputatii au adoptat proiectul cu 223 de voturi “pentru”, 72 de voturi “impotriva” si 23 de abtineri, PDL anuntand ca a votat impotriva.

Proiectul de lege prevede ca referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale permanente.

Gheorghe Tinel (PDL) a precizat de la tribunal Parlamentului, dupa votarea acestui proiect de lege, ca deputatii PDL au votat impotriva, deoarece considera ca “in acest moment tanara democratie are nevoie de un vot majoritar”.

Camera Deputatilor a adoptat, tot marti, pe articole, Legea referendumului care reduce pragul de prezenta la 30%. Deputatii au stabilit, adoptand un nou articol, ca proiectul de lege intra in vigoare la un an de la publicarea in Monitorul Oficial.

Camera Deputatilor este forul decizional.

Senatul a respins, in 3 septembrie, cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a legii privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Presedintele a cerut in 11 iulie Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel putin 30% si cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel putin 25%, pe motiv ca in aceasta forma nu se asigura o reprezentativitate suficienta.

In 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi “pentru”, 73 de voturi “impotriva” si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%.

Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala legea, iar Curtea a decis ca actul normativ este constitutional in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.

Sursa: www.mediafax.ro

 
Comments

No comments yet.