lobby & advocacy

Doar ONG-urile care activeaza in mediul rural vor primi subventii de la stat

senatul-si-a-aprobat-proiectul-bugetului-pentru-2013-printre-cheltuieli-si-achizitia-a-150-de-masini-175298Plenul Senatului a aprobat  în şedinţa de luni, 25 martie 2013, Proiectul de lege privind subvenţionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociaţii, fundaţii şi cultele recunoscute de lege.

Principalele prevederi proiectului sunt următoarele

• Limitarea subvenţionarii de la bugetul de stat doar pentru serviciile din comunitatile rurale;

• Limitarea subvenţionarii la 3 ani pentru serviciile din mediul urban şi numai pentru primii ani de functionare;

• Atât subventiile de la bugetul de stat, cât şi cele din bugetele administraţiei publice locale nu vor depăşi 50% din costul standard / beneficiar / tip serviciu stabilit conform legii;

• Tipologia cheltuielilor eligibile pentru subvenţie este restricţionată exclusiv la cheltuielile cu personalul de specialitate.

În această situaţie, mai multe organizaţii şi-au exprimat dezacordul vizavi de schimbările aduse legii asistenţei sociale. Acestea au criticat prevederea potrivit căreia fondurile din subvenţie sunt destinate exclusiv către personalul de specialitate, întrucât nu permite furnizorilor privaţi să ai aibă o flexibilitate necesară în găsirea de resurse suplimentare finanţării seviciilor sociale.

Mai mult, limitarea finaţării prin subvenţie numai în cazul ONG-urilor care prestează servicii sociale în cadrul comunităţilor rurale nu este admisibilă pentru că nu menţine accesul egal al tuturor cetăţenilor României la servicii sociale. Apoi, includerea termenului de 3 ani pentru finanţare nu este de înţeles în contextul în care ONG-urile nu au fost proiectate să obţină profit după o perioadă de timp aşa cum se întâmplă în cazul unei afaceri.

De asemenea, pe lângă limitările impuse de proiectul de lege, organizaţiile reproşează Guvernului că nu au fost consultaţi şi că legislaţia în ceea ce priveşte serviciile sociale nu este predictibilă, după cum informează www.adevărul.ro  „Din când in când, Guvernul ne mai aduce câte un proiect de lege pe care trebuie sa il inghitim”, a spus Bogdan Simion, presedintele Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil.

Conform susrsei citate, organizatiile susţin că subvenţiile acordate de stat ar trebui să fie doar ajutoare adiacente şi că adevarata finanţare a statului ar trebui făcută printr-un mecanism integrat. Astfel, actorii privaţi cer adoptarea unei legi care să permită contractarea serviciilor sociale, considerând că acesta este singurul cadru în care organizaţiile neguvernamentale şi institutiile statului pot fi adevaraţi parteneri pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de asistenţă socială.

„Niciodată după aderare nu a fost un ministru care să traseze o direcţie. Aproximativ 49 la suta dintre furnizori sunt ONG-uri şi acoperă 49,6 la suta din totalul serviciilor acordate. Practic, împărţim cu statul povara, iar statul ar trebui să aiba un dialog cu noi”, a subliniat Sibian, directorul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, după cum se arată în sursa menţionată.

Deşi senatorii au aprobat acest proiect, în continuare se aşteaptă votul Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

 
Comments

No comments yet.