lobby & advocacy

Fondul de microcreditare, o alta forma de sprijin pentru fermieri

credit_bancar__05631800_1_Ministerul Agriculturii pregătește un fond de microcreditare prin care fermierii vor putea obține sume de până la 5.000 de euro, informează  www.business24.ro

Conform sursei citate, în acest moment este în dezbatere internă la nivelul structurilor de specialitate ale Ministerului Agriculturii  și Dezvoltării Rurale un proiect de act normativ care vizează constituirea unui fond de microcreditare. Proiectul este destinat creditării fermierilor mici și mijlocii care s-au lovit de refuzul bancilor.

O posibilă variantă ar fi ca MADR să pună la dispoziția unei bănci  un fond care să fie accesat de fermieri. Instituția bancară pe care oficialii o iau în calcul este CEC Bank. În plus, ei susțin că linia de credit va putea fi accesată de beneficiari în cel mult două luni.

“Vrem noi să cream, pe lângă fondul de garantare, un alt instrument de creditare a fermierilor. Suntem pe punctul de a indentifica o suma importantă și să o punem la dispoziția unei banci, după aceea la dispozitța fermierilor, să le asigurăm credite pe o perioadă scurtă, astfel încât să nu existe blocaje. Trebuie să le creăm, pe o perioada de 4 -6 luni de zile, posibilitatea să ia un credit punte, după care să îl ramburseze imediat dupa ce vin banii de la Comisia Europeană. Eu sper ca în anul 2013 să le punem la dispoziție un astfel de instrument cu avantaje competitive, fie că vorbim de o dobândă mai mică, fie că vorbim de o perioada de grație mai mare”, a declarat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Pricipalele motive care stau la baza acestei decizii sunt lipsa unor produse bancare destinate agricultorilor și reticența băncilor față de fermieri, întrucât acestea sunt de parere că agricultura nu generează venituri sigure.

 
Comments

No comments yet.