lobby & advocacy

Greseli frecvente ale celor care desfasoara activitati de lobby

AKVPY1ECA63PKSMCARJF56NCAG0WFNTCAM1Q1AQCASQWYT6CAOW1ISRCACPK21KCA9WCTSKCA3VVDYVCA7LCQ3OCA87QX5HCAFOIFKACA6MU19JCAPS3MFJCALQTE6LCAQLVSHXCAI05CWYCAAUHF12CA8IRR2LLipsa monitorizarii

Monitorizarea proiectelor de acte normative este esenţială pentru toţi cei care sunt interesaţi de politicile publice. Momentul intervenţiei în procesul legislativ influenţează eficienţa activităţilor de lobby şi din acest motiv specialiştii în domeniu ar trebui să trateze cu seriozitate evoluţiile politice şi legislative. Obţinerea de informaţii în timp util va fi o provocare majoră pentru ei.

  • Lipsa fundamentării şi a argumentelor

De multe ori,  interesele importante nu ajung în atenţia autorităţilor pentru că cei afectaţi nu sunt ştiu să le exprime public, iar dacă le exprimă public nu sunt capabili să le argumenteze suficient.

A prezenta factorilor de decizie cifre şi date concrete este nu numai o dovadă de profesionalism şi maturitate, ci este şi o bună strategie. Atunci când primesc propuneri fundamentate şi argumentate, decidentii vor da un raspuns mai detaliat decât un simplu „da” sau „nu”, întrucât vor vedea că acestea sunt susţinute de informaţii bine documentate. În felul acesta, se poate câştiga respectul factorilor de decizie şi pot creşte şansele ca aceştia să dea un răspuns întemeiat. În fine, problemele enunţate trebuie întotdeauna acompaniate de soluţii concrete, de recomandări convingătoare şi gata de pus în aplicare.

  • Lipsa obiectivelor

Planificarea intervenţiilor şi gândirea strategică sunt cruciale în demersul de influenţare a politicilor publice şi a schimbărilor din societate. Adesea lobbyiştii se concentrează mult prea mult pe cadrul general şi nu sunt focalizaţi pe punctele cheie pe care vor să le comunice. Obiectivele clare şi precise au o importanţă critică şi sunt de preferat în defavoarea enunţării unor probleme generale, de pildă “Avem nevoie de o legislaţie mai clară.”

  • Lipsa strategiei de comunicare

Comunicarea constantă şi perseverentă cu cei care decid sau au puterea de a influenţa o anumită decizie este absolut necesară pentru desfăşurarea unui proces de lobby. Unul dintre secretele unui lobby de succes este cultivarea relaţiilor. Degeaba sunt semnalate anumite probleme dacă nu se comunică şi nu se păstrează contactul cu acei oameni la care s-a făcut lobby. Aşadar, este de preferat să se construiască o relaţie pe termen lung cu persoanele abordate, o legătură bazată pe încredere, în care grupurile de interese şi autorităţile să fie parteneri şi nu adversari.

 

 
Comments

No comments yet.