lobby & advocacy

Institutul Cantacuzino va produce din nou vaccinuri antigripale

untitledLa iniţiativa Ministerului Sănătăţii, Executivul a redat rolul strategic celor două embleme ale medicinii româneşti: Institutul Cantacuzino şi Antibiotice Iaşi, informează un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al MS.

Guvernul a aprobat, în ședința din 29 mai 2013, Planul National de Intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii in masa a populaţiei generata de epidemii si pandemii, instituind cadrul general pentru încredinţarea prestării acestui serviciu de interes economic general către Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru microbiologie „Cantacuzino”, pentru o perioada de 10 ani. “Sistemul sanitar are nevoie de Institutul Naţional Cantacuzino.

Prin adoptarea acestui Plan Naţional de Intervenţie, România repune bazele independenţei sale în producţia de vaccinuri”, declară ministrul Eugen Nicolăescu.

“Doresc să mulţumesc pe această cale primului-ministru al României, Dl Victor Ponta, şi întregului Guvern pentru sprijinul acordat în acest demers atât de important pentru medicina românească şi interesul naţional. Unul dintre obiectivele asumate prin Programul de Guvernare a fost chiar repornirea şi dezvoltarea activităţii Institutului Cantacuzino, institutul având rol strategic naţional şi regional”, a  mai declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit comunicatului, pentru prima dată, Institutului Cantacuzino primeşte statutul pe care îl merită, devenind un Laborator de referinţă regional pentru supravegherea gripei.

În plus, Guvernul a decis suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii pe anul 2013 cu suma de 10.000 mii lei din Fondul de Rezerva Bugetară a Executivului. Banii vor ajunge la Institutul Cantacuzino.

Referitor la acest aspect, ministrul Sănătății a ținut să precizeze că banii alocați nu reprezintă ajutor de stat, ci o compensaţie financiară din partea statului pentru îndeplinirea obligaţiei de serviciu de interes economic general. De asemenea, ministrul Sănătăţii a anunţat că Laboratorul de Control a Calitatii din cadrul Institutului Cantacuzino, fără de care nu se poate desfăşura activitatea de producţie, a fost verificat şi apreciat în mod pozitiv, fiind în curs de acreditare.

În ceea ce priveşte SC Antibiotice SA, Guvernul a adoptat în ședința de miercuri memorandumul cu tema ” Reinvestirea profitului obţinut în anul 2013 de către Societatea Comercială Antibiotice S.A. Iaşi.”

Astfel, s-a hotărât ca Antibiotice Iași să verse la la bugetul de stat doar 50% din profitul rămas după deducerea impozitului pe profit afferent anului 2013. Restul banilor obținuți vor fi reinvestiți cu scopul de a-și crește capacitatea de producție și performanța.

Potrivit sursei citate, Antibiotice Iași are un portofoliu de peste 155 de produse, pe care le livrează tuturor spitalelor din țară și unui număr de peste 5000 de farmacii. De asemenea, Antibiotice Iași asigură locuri de muncă pentru 1450 de persoane și contribuie la bugetul general consolidat al statului cu aproximativ 44 milioane de lei anual.

 
Comments

No comments yet.