lobby & advocacy

Masinile inmatriculate in strainatate vor putea fi conduse doar de proprietarii inscrisi in acte

76659-0-poluare_trafic_masini-323x280Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG privind circulaţia pe drumurile publice astfel încât maşinile înmatriculate în străinătate să fie conduse doar de proprietarii înscrişi în acte.

Practic, proiectul de lege vizează sancţionarea şoferilor care circulă cu vehicule înmatriculate în străinătate, pe numele altor persoane. Introducerea acestei măsuri este motivată prin numărul de infracţiuni comise cu ajutorul maşinilor înmatriculate în alte state.

“Utilizatorii unor asemenea autovehicule înmatriculate în alte state sunt tentaţi să încalce frecvent normele rutiere şi chiar să comită accidente de circulaţie şi să părăsească apoi locul faptei mizând pe dificultăţile întâmpinate de autorităţi pentru identificarea şi sancţionarea sau tragerea lor la răspundere.”

De asemenea, în expunerea de motive se susţine faptul că legislaţia în vigoare nu prevede o sancţiune concretă pentru neîndeplinirea obligaţiei de a transcrie dreptul de proprietate asupra unui vehicul în termenul de 30 de zile de la încheierea actului traslativ de proprietate prevăzut de O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Acest fapt tinde să devină un fenomen, fiind prejudiciat interesul public.

Din fericire, vehiculele deţinute de companii nu sunt afectate de această decizie, cât timp utilizatorul este menţionat în certificatul de înmatriculare, vehiculul este destinat transportului public de mărfuri sau persoane, este folosit în regim de închiriere sau folosit de un angajat sau asociat în raport cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare sau şoferul a încheiat un contract de leasing.

Alte prevederi ale proiectului:

• Vehiculele înmatriculate în România se radiază din oficiu în baza comunicării unei autorităţi străine care atestă înmatricularea acestora în alt stat;

• Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state;

• Suspendarea pe 90 de zile a permisului de conducere pentru şoferii care nu-şi plătesc amenzile. Cei care vor fi sancţionaţi vor avea 90 de zile de la data comunicării procesului verbal pentru a-şi plăti amenda şi pentru a le comunica autorităţilor dovada plăţii respectivei amenzi. Şoferii care au permise emise în străinătate şi au fost sancţionaţi contravenţional cu suspendarea permisului de conducere pot solicita restituirea documentului doar după prezentarea dovezii de plată a amenzii, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României;

• Se introduc noi reguli privind transmiterea dreptului de proprietate asupra unui vehicul (cumpărătorul unui vehicul înregistrat în alt stat va avea 30 de zile pentru a declara şi înregistra vehiculul respectiv pe numele său în România, pentru a evita sancţiunile contravenţionale);

• Persoanele cu domiciliul ori resedinţa în România care conduc un vehicul înmatriculat într-un alt stat vor fi obligate să înmâneze poliţistului rutier un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoţit de o traducere legalizata in limba romana.

Momentan Ordonanţa este supusă dezbaterii publice pe site-ul MAI, apoi va fi supusă votului în guvern, iar apoi va intra în vigoare la 45 de zile după promulgarea ei în Monitorul oficial.

 Mai multe informaţii puteţi afla accesând www.mai.gov.ro, secţiunea Transparenţă Decizională

 
Comments

No comments yet.