lobby & advocacy

Portalul unic dedicat finantarilor UE pentru IMM-uri include acum si fondurile structurale

logo_roÎntreprinderile din Europa vor avea acces mult mai ușor la finanțările de care au atâta nevoie, odată cu extinderea de către Comisia Europeană a portalului unic dedicat finanțărilor UE, care va include fondurile structurale ale UE, și anume Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) și Fondul social european (FSE), se arată într-un comunicar de presă al CE.

Noul portal unic dedicat finanțărilor UE a fost lansat luna trecută și oferă acces ușor la informații complete și actualizate privind modul în care antreprenorii și IMM-urile pot obține peste 100 de miliarde de euro sub formă de finanțări în cadrul programelor din perioada 2007-2013.

Potrivit sursei citate, accesul la finanțare este una dintre cele mai urgente probleme cu care se confruntă IMM-urile din Europa. În ultimii doi ani, aproape o treime dintre IMM-urile care au solicitat împrumuturi bancare au fost refuzate sau au obținut în cele din urmă sume mai mici decât cele cerute.

„Portalul unic dedicat finanțărilor UE va ajuta IMM-urile să acceseze ușor și rapid finanțările de care au atâta nevoie. Una dintre prioritățile de vârf ale Comisiei este de a simplifica și a reduce obstacolele cu care se confruntă întreprinderile. Includerea fondurilor structurale ale UE în portalul unic reprezintă o etapă importantă în acest sens. În același timp dorim să încurajăm statele membre și regiunile să utilizeze instrumentele financiare ale UE, care pot contribui la creșterea impactului politicii de coeziune. Aceste instrumente atrag investiții, factor esențial pentru stimularea economiei europene și crearea de locuri de muncă”, au declarat vicepreședintele Comisiei Europene Antonio Tajani, comisar pentru industrie și antreprenoriat, și comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn.
Conform comunicatului, portaul oferă informații despre instrumentele financiare ale UE destinate IMM-urilor, printre care:

  •  Programul-cadru pentru competitivitate și inovare (CIP);
  •  Instrumentul european de microfinanțare Progress;
  • Instrumentul de partajare a riscurilor (PC7);
  • Imprumuturile acordate de BEI pentru IMM-uri; 
  • Programele operaționale naționale și regionale ale statelor membre de punere în aplicare a obiectivelor politicii de coeziune.

De asemenea, portalul unic oferă informații detaliate cu privire la modul în care IMM-urile pot să solicite finanțare cu sprijinul UE, prin intermediul uneia dintre cele aproximativ 1 000 de bănci sau instituții financiare partenere.  Portalul se adresează tuturor statelor membre ale UE și țărilor candidate și este disponibil în mai multe limbi ale UE.

Sursa: Comisia Europeana

 

 
Comments

No comments yet.