lobby & advocacy

Prioritatile MFE in perioada 2014- 2020: imbunatatirea procesului de achizitii publice si eficientizarea energetica a cladirilor

reabilitaretermica-1348065135Secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Alin Mitrică, a luat parte – alături de doamnele Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, turism și mediu de afaceri și doamna Lucia Varga, ministru delegat pentru ape, păduri și piscicultură  la conferința ”Arhitectura transfrontalieră a construcțiilor”. Evenimentul a avut loc  vineri, 12 aprilie, la Oradea și a fost organizat de către Federația Patronilor Bihor, împreună cu Confederația Asociațiilor de Afaceri Transilvania și Confederația Industriașilor și a Angajaților din Ungaria MGYOSZ, sub înaltul patronaj al Uniunii Naționala a Patronatului Română.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat Mitrică a vorbit despre modalitățile de finanțare a investițiilor în eficientizarea energetică a clădirilor, dar și despre modificarea legislației și a procedurilor în domeniul achizițiilor publice, pornind de la raportul calitate-buget.

”Schema de eficiență energetică pentru blocuri vizează construcțiile realizate între 1950 și 1990, acolo unde locuiesc categorii sociale vulnerabile și familii cu venituri reduse. Cofinanțarea din partea autorităților locale și a asociațiilor de proprietari este de 40%, procent repartizat în funcție de venitul celor care locuiesc în respectivele blocuri. Pentru perioada 2014-2020, se va avea în vedere și finanțarea din bani europeni a investițiilor în eficientizarea energetică a instituțiilor publice, precum școli sau spitale. Ceea ce este important este faptul că pentru reabilitarea clădirilor publice deținute de către autoritățile naționale există obligația ca, de la 1 ianuarie 2014, 3% din suprafața totală a acestora să îndeplinească cerințele prevăzute în Directiva UE/31/2010 privind performanța energetică a clădirilor.
În ceea ce privește îmbunătățirea procesului de achiziții publice, una dintre măsurile foarte importante propuse de ministrul fondurilor europene, domnul Eugen Teodorovici, vizează modificarea prevederilor referitoare la modul de desfășurare al ședințelor de deschidere și a procesului de evaluare, astfel încât analiza ofertelor să se poată efectua independent de cunoașterea valorii financiare. Propunerea se referă la etapizarea procesului de evaluare, în sensul în care în prima etapă se vor verifica documentele de calificare și se vor stabili ofertele acceptabile (după solicitarea clarificărilor), iar în etapa a doua se vor evalua doar ofertele tehnice ale participanților acceptați. După finalizarea evaluării tehnice se vor deschide în ședință publică doar ofertele financiare și se va stabili clasamentul final”.

Conferința ”Arhitectura transfrontalieră a construcțiilor” este cel de-al șaselea eveniment regional organizat de Federația Patronilor Bihor și de partenerii săi din regiune.

Sursa: www.fonduri-ue.ro

 
Comments

No comments yet.