lobby & advocacy

Proiectele din fonduri europene aferente domeniului IT&C au fost deblocate

money-jumping-from-laptop-isolated-m-300x173Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI) va semna începând de azi, 29 aprilie 2013, săptămânal, contracte cu beneficiarii proiectelor depuse pentru operațiunile 331 – apel 2, 332 – apel 2 si 311 – apel 2 și pentru alte operațiuni

După mai bine de doi ani de la momentul depunerii proiectelor de finanțare, 61 de beneficiari din întreaga țară (instituții publice, spitale, fundații, firme mici și mijlocii) au încheiat astăzi contracte de finanțare prin intermediul Organismului Intermediar pentru Promoarea Societății Informaționale (OIPSI). Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informațională, a semnat în prezența mass-media contracte în valoare de 49,5 milioane de lei. Acesta și-a cerut scuze public, în numele fostei conduceri a Ministerului, pentru întârzierile înregistrate la evaluarea proiectelor, care au rămas nedeschise încă din decembrie 2010 și până în 2012.

Din totalul de aproximativ 2500 de proiecte neevaluate, pentru 1870 dintre acestea va fi finalizat procesul de evaluare până pe 15 mai 2013, cu ajutorul firmelor către care au fost externalizate aceste servicii, coordonate de către OIPSI. Până la sfârșitul lunii mai 2013, urmează să fie finalizată evaluarea a încă 600 de proiecte, care vor fi pregătite pentru încheierea contractelor.

Semnarea contractelor se va face săptămânal, în funcție de ritmul în care beneficiarii vor aduce actele necesare, unele dintre acestea având un timp mai îndelungat de eliberare de către autoritățile statului sau bănci. Ministrul Dan Nica a atras atenția cu această ocazie asupra faptului că 99% dintre cererile de rambursare sunt completate greșit și a invitat beneficiarii să consulte site-ul OIPSI pentru a putea evita cele mai frecvente erori, care pot întârzia semnarea unui contract cu până la 5 zile lucrătoare.

Din 15 decembrie 2012 și până în prezent, prin intermediul OIPSI au fost semnate 184 de contracte in valoare de 162.442.036 lei. Printre beneficiarii care au semnat contracte cu OIPSI începând încă din 18 decembrie 2012 se află și 19 spitale din întreaga țară: Brașov, Mureș, Galați, Iași, Bacău, Dolj, Gorj, Vâlcea. Cea mai mare valoare de proiect evaluată în această perioadă este de aproximativ 154 milioane de lei.

În prezent, sunt externalizate pentru rambursare 300 de cereri în valoare totală de 173 milioane lei, proces care va fi finalizat până la sfârșitul lunii iunie. Cea mai veche cerere de rambursare din acest lot de 300 este din aprilie 2011 și aparține UAT Târgu-Mureș. Și pentru restul cererilor de rambursare vor fi contractate servicii externe.

Demararea procesului de contractare a fost posibilă datorită eforturilor concentrate din ultimul an de a recupera întârzierile acumulate în anii anteriori și care duseseră la blocarea procesului. Pentru nu risca pierderea fondurilor puse la dispoziție de Comisia Europeană, serviciile de evaluare au fost externalizate de către OIPSI, folosindu-se finanțările aferente componentelor de asistență tehnică. Contractele de externalizare a serviciilor de evaluare au început în data de 15 februarie 2013, după finalizarea licitațiilor deschise în acest sens în luna iulie 2012.

Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) este organizat la nivel de direcţie generală în cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, având ca scop gestionarea proiectelor finanţate din Fonduri Structurale în domeniul TIC, prin implementarea operaţiunilor Axei III din Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. OIPSI asigură suport companiilor sau autorităţilor publice româneşti interesate să elaboreze proiecte în domeniul TIC.

Sursa: www.mcsi.ro

 
Comments

No comments yet.