lobby & advocacy

Propunere legislativa: facilitati fiscale pentru angajatorii care creeaza noi locuri de munca in mediul rural

651x322_in-mediul-rural-aproape-jumatate-din-venitul-gospodariilor-vine-din-agricultura-4960Senatorul PSD Cordoș Alexandru, împreună cu senatorul PNL Oprea Mario-Ovidiu au inițiat o propunere legislativă ce are drept scop stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a șomerilor din mediul rural.

În acest sens, se va introduce un nou articol în Legea nr.76 din 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă: articolul 85¹ cu următorul cuprins:

(1) Angajatorii care creează noi locuri de muncă în mediul rural, prin înființarea sau dezvoltarea de întreprinderi mici și mijlocii și încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată, sunt scutiți pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferentă persoanelor încadrate, cu obligația menținerii acestora în activitate cel puțin 2 ani.

(2) De facilitățile prevăzute la alin.(1) beneficiază angajatorii care încadrează în muncă șomeri sau personae în căutarea unui loc de muncă, cu domiciliul în mediul rural.

Pentru susținerea inițiativei lor, senatorii au invocate următorele motive

• Crearea de locuri de muncă în mediul ural este o raritate;

• Investitorii posibili caută condiții adecvate unui punct de lucru;

• Satele românești se depopulează;

• Deschiderea unei afaceri presupune costuri ridate pentru cei de la țară.

Totodată, aceștia au precizat în Expunerea de motive că măsursa propusă de ei nu ar împovăra suplimentar bugetul asigurărilor de șomaj, întrucât va intra la capitolul măsuri pentru stimularea angajatorilor (facilități fiscale), prevăzute deja în lege. Practic, nu se vor aloca resurse financiare suplimentare, ci facilități care vor genera venituri la bugetul de stat.

Prounerea legislativă se află în consultare publică până la data de 28 iulie 2013.

 
Comments

No comments yet.