lobby & advocacy

Propunere legislativa: instituirea Zilei Nationale pentru Adoptie

fswqtewZiua de 2 iunie ar putea deveni Ziua Națională a Adopției, dacă parlamentarii ar vota propunerea legislativă care vizează acest lucru. Momentan, proiectul de lege se află înregistrat la Senat, prima cameră sesizată în acest caz. Camera Deputaților are însă votul final.

Potrivit Expunerii de motive, inițiativa legislativă privind instituirea Zilei Naționale pentru Adopție ”are drept obiectiv creșterea gradului de conștientizare privind realitățile cu care se confruntă copiii din sistemul de protecție specială ale căror familii nu le pot asigura creșterea și îngrijirea adecvată și o mai bună înțelegere a nevoii lor de a avea o familie permanentă.”

Potrivit inițiatorilor, sărbătorirea anuală a adopției  ar putea crește vizibilitatea publică a acestui proces care ar trebui privit ca fiind o altă modalitate firească de a deveni părinte și fiu /fiică. Mai mult decât atât, măsura de față ar determina o creștere a deschiderii spre adopție a întregii societăți și o diminuare a discriminării care îi afectează pe adoptați și adoptatori, deopotrivă. Totodată, prin celebrarea acestei zile, statul ar putea demonstra grija pe care le-o poartă tutror copiilor aflați într-o astfel de situație.

De asemenea, inițiatorii propun ca Ziua Națională pentru Adopție să fie marcată prin organizarea unor programe și manifestări de promovare a adopției. O altă propunere vizează Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune  care, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei zile.

Propunerea legislativă se află în consultare publică până la data de 7 iunie 2013.

 
Comments

No comments yet.