lobby & advocacy

Propunere legislativa pentru acordarea tichetelor de rechizite scolare

news_image_212497_8527Părinții care sunt angajați și au în îngrijire copii cu vârsta cuprinsă între 6-18 ani, înscriși în sistemul românesc de învățământ,  ar putea primi, anual, pentru fiecare copil aflat în întreținere, câte un tichet de rechizite școlare în voaloare de 600 RON, după cum se arată într-un proiect de lege înregistrat la Senat pentru dezbateri.

Măsura se adresează salariaților din cadrul societăților comerciale, regiilor autonome, societăților  și  companiilor  naționale, al instituțiilor  din sectorul bugetar,  precum și din cadrul unităților cooperatiste și al celorlalte persoane juridice sau fizice care încadrează personal  prin încheierea  unui contract  individual de muncă,  denumite  în continuare  angajator.

În proiect se precizează faptul că angajatorii vor fi cei care vor achiziționa tichetele pentru a le distribui mai departe angajaților. Astfel, potrivit inițiatorilor, ”Acest tip de politica are avantajul de a dezvolta vocația socială a angajatorilor  și de a responsabiliza  și fideliza salariații.”

De asemenea, conform proiectului de lege, tichetele  de  rechizite  școlare  pot  fi utilizate  numai  pentru achiziționarea   de rechizite școlare, manuale didactice și uniforme școlare. În plus, acestea pot fi  utilizate  numai  în  acele  unități comerciale cu care unitățile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.

Cine va suporta costurile acestor tichete?

Potrivit propunerii legislative, contravaloarea   nominală  a tichetelor  de rechizite  școlare  și costul  imprirnării  acestora  vor  fi deduse  de angajator  din  sumele  datorate către  bugetul   statului  reprezentând   impozitul  pe  veniturile   din  salarii  și veniturile  asimilate salariilor.

Prezentul proiect are în vedere și aplicarea de sancțiuni, în cazul săvârșirii următoarelor fapte:
a) comercializarea   de  catre  salariati  si  de  catre  unitatile  comerciale  a tichetelor  de rechizite  scolare contra unei fractiuni  de pret sau a altor servicii  decat  cele  stabilite  prin  prezenta   lege  se  sanctioneaza   cu amenda de la 3000 RON  la 6000 RON.
b) neacordarea   sau  acordarea   cu  intarziere   a  tichetelor   de  rechizite scolare de catre angajator  se sanctioneaza  cu amenda de la 1000 RON la4000  RON

Propunerea legislativă se află în consultare publică până la data de 25 august 2013. Senatul este primul for sesizat cu acest proiect, urmând ca decizia finală să aparţină Camerei Deputatilor, în calitate de cameră decizională.

Puteți citi proiectul de lege, în forma propusă de inițiatori, aici: http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=17439&pos=0&NR=b443&AN=2013

 
Comments

No comments yet.