lobby & advocacy

Propunere legislativa: prelungirea termenului de solutionare a petitiilor cu cel mult 30 de zile, adica cu 15 zile mai mult fata de legislatia in vigoare

stilouLa sfârșitul lunii iunie, a fost înregistrată la Senat pentru dezbateri o inițiativă legislativă în care se propune ca autoritățile și instituțiile publice să aibă posibilitatea de a prelungi termenul de soluționare a petițiilor cu cel mult 30 de zile, cu notificarea prealabilă a petentului. 

La momentul actual, conform articolului 9 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, prelungirea se poate face cu cel mult 15 zile. 

Necesitatea adoptării acestei măsuri este justificată prin faptul că sunt situații în  care  aspectele   sesizate  printr-o petiție sunt foarte complexe și necesită o cercetare  amănunțită, condiții în care autoritățile nu se pot încadra în termenle de soluționare și astfel devin pasibile de sancțiuni.

Astfel, inițiatorii propun în proiectul de lege menționat modificarea articolului 9 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002. Noul cuprins va fi următorul:

ART. 9 În situația în care aspectele sesizate prin petiție necesită o informare și o cercetare mai amănunțită, conducatorul autorității sau instituției publice poate prelungi termenul prevazut la art. 8 cu cel mult 30 de zile, cu notificarea prealabilă a petentului.

Conform  prevederilor  art. 8 din Ordonanța   Guvernului  nr. 27/2002  autoritățile publice  sunt  obligate  să răspundă unei petiții  în termen  de 30 de zile de la înregistrarea  ei în documentele   autoritat,ii    vizate,    indiferent    daca   solut,ia   este   favorabilă    sau nefavorabilă.

Propunerea legislativă se află în consultare publică până la data de 25 august 2013. Senatul este primul for sesizat cu acest proiect, urmând ca decizia finală să aparţină Camerei Deputatilor, în calitate de cameră decizională.

Proiectul de lege intitulat “Propunere legislativă pentru modificarea art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor” poate fi consultat pe www.senat.ro.

 

 
Comments

No comments yet.