lobby & advocacy

Protocol de colaborare intre Ministrul Sanatatii si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania

ministerul-sanatatiiMinistrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, împreună cu dl Dragos Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au semnat astăzi, 30 aprilie 2013, un protocol de cooperare, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul MS.

Prin acest parteneriat se urmărește creşterea accesului pacienţilor la tratamente farmaceutice accesibile şi identificarea celor mai bune soluţii pentru a reforma sistemul de sănătate din România în interesul pacientului şi al economiei româneşti. Mai mult, se dorește o eficientizare a cheltuielilor bugetare din domeniul sănătății.

Principalele arii de intervenție vizează: revizuirea formei actuale a taxei clawback, reeşalonarea plăţilor datoriilor din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, scurtarea termenelor de plată pentru atingerea obiectivelor stabilite de Directiva Parlamentului European 2011/7/UE. Astfel, potrivit comunicatului, pentru facturile emise pe baza contractelor încheiate înainte de jumătatea lunii martie, plata se va face eşalonat în 2013 (2/3 din suma totala) şi 1/3din sumă în anul 2014.

Totodată, după implementarea Directivei europene 2011/7/UE, obligatorie pentru toate statele membre, conducerea MS a reuşit stabilirea unui termen de plată eşalonat astfel: 150 de zile (pentru cele emise în 2013), 90 de zile (pentru cele emise în perioada ianuarie-iunie 2014), pentru ca în iulie 2014 să se ajungă la un termen de plată de 60 de zile, aşa cum prevede directiva europeană.

De asemnenea, în scopul implementării unor politici naţionale favorabile creşterii competitivităţii, MS va revizui legislaţia astfel încât să se elimine stabilirea preţului de referinţă generic prin compararea cu cele 12 ţări de referinţă şi să aplice limita de maximum 65% o singură dată, raportată la preţul medicamentului inovator de la momentul când primul medicament generic obţine APP.

Toate măsurile vor fi luate în așa fel încât accesul populației la tratamente farmaceutice accesibile să nu fie afectat.

 
Comments

No comments yet.