lobby & advocacy

Societatea civila reclama graba parlamentarilor pentru construirea Constitutie

Writing Fountain penSocietatea civilă este nemulțumită de modul în care au loc dezbaterile privind noua Constitutie a Romaniei. ONG-urile le reproșează parlamentarilor faptul că fac modificări netransparente și precipitate, ce au consecinţe grave pentru drepturile cetăţenilor şi calitatea textului fundamental.

Mai mult decăt atât, în graba procesului de revizuire a Constituției, membrii Comisiei ignoră amendamentele relevante venite din partea societății civilă, cum ar fi: dreptul la bună administrare şi informaţie sau întărirea instituţiei Avocatului Poporului ” Credem că actualul stil de dezbatere dăunează atât interesului public cât şi intereselor politice ale parlamentarilor înşişi”, spun ONG-urile semntare ale unei scrisori, trimisă astăzi către Comisia Parlamentară de Revizuire a Constituţiei.

  Potrivit acestora, discuțiile privind noua Constituției ar trebui să se desfășoare într-un tempo rezonabil, astfel încât  societatea civilă să poată primi și oferi feedback. ”Se discută foarte repede… nu ai timp de reacție, nu ai timp să digeri ce se întâmplă acolo. Ne îngrijorează faptul că în 4 zile avem articole pentru jumătate din Constituție”, a declarat  Florina Presada, coordonator proiecte la Centrul de Resurse, pentru RFI.

De asemenea, cele 10 ONG-uri cu declanșarea unei campanii pentru un vot negativ la referendumul din toamnă ” În măsura în care Comisia de Revizuire a Constituţiei nu revine la un dialog real cu societatea, luăm în considerare exercitarea tuturor formelor de presiune democratice, inclusiv lansarea unei campanii de vot negativ la referendum”,  se arată în  finalul scrisorii adresate Comisiei.

 Scrisoarea celor 10 ONG-uri, adresată Comisiei de revizuire a Constitutiei poate fi consultată aici: http://www.ce-re.ro/upload/Scrisoare%20deschisa%20Comisie%20Constitutie_6%20iunie.pdf

 
Comments

No comments yet.