lobby & advocacy

Tinerii fermieri vor primi mai multi bani pentru instalareala tara

seed-farm-3Fondurile neramburabile acordate tinerilor fermieri vor crește de la 40.000 de euro la 70. 000 de euro, informează www.mediafax.ro. Mai mult, subvenția pe hectar va fi mai mare cu 25% pentru  o suprafaţă de maxim 25 de hectare, timp de cinci ani.

Cei 40.000 euro acordați în prezent au ajuns doar pentru 8.500 de fermieri, în contextul în care au existat peste 25.000 de solicitări. Potrivit declarațiilor ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, oferite în cadrul conferinței Mediafax, ”Talks about Agriculture”, sprijinul financiar se mărește astfel încât, mai mulți fermieri tineri să se instaleze în mediul rural.

Pe aceeași linie, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR), Viorel Matei, a declarat că se discută de multă vreme despre stimularea tinerilor fermieri pentru a se instala la sate, însă ar trebui în primul rând să fie stimulată creditarea pentru înfiinţarea acestor ferme, respectiv băncile să acorde împrumuturi cu dobânzi mai mici.

“Dacă până acum nu exista o diferenţiere între tânărul fermier şi un fermier care primea un sprijin pe suprafaţă de 139 de euro pe hectar, în viitoarea programare fermierul tânăr va primi pentru cinci ani, pentru primele 25 de hectare, o sumă mărită cu 25%. Astfel acesta va fi stimulat să lucreze şi să aibă un avantaj la începerea activităţii agricole”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

 
Comments

No comments yet.