lobby & advocacy

Camera Deputatilor a aprobat revenirea clasei a IX-a la liceu

stema_camerei_deputatilorCamera Deputaţilor a adoptat în cadrul şedinţei de astăzi, 5 martie 2013, cu 223 voturi „pentru”, 90 „împotrivă” şi 5 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învățământului și cercetării.

Prin ultima formă a proiectului de act normativ se prevede reintroducerea clasei a IX-a în ciclul liceal. Ultima comisie care a examinat proiectul a fost Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, aceasta intervenind cu amendamente asupra măsurilor din domeniul învăţământului şi cercetării şi plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de cadrele didactice.

Potrivit datelor furnizate de Mediafax, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a propus, săptămâna trecută, modificarea Legii educaţiei în sensul menţinerii clasei a IX-a la liceu, demersul fiind agreat atât de sindicatelele din învăţământul preuniversitar şi universitar, cât şi de părinţi.

“Aceasta clasă trebuie să revină la liceu, altfel vom asista la o bulversare extrem de mare, așa cum   s-a mai întâmplat de când tot implementăm Legea 1/2011. Eu nu am vazut un concept educațional care să justifice mutarea clasei a noua de la liceu. Există țări care prin tradiție au liceul de trei ani și au infrastructura scolară construită în această logică, așa cum există țări care au liceele de patru ani”, este de părere ministrul Educației.

Potrivit Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul liceal ar urma să intre în vigoare începând cu generaţia de elevi care a început clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012, adică din 2015-2016. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, Senatul fiind forul decizional.

Sursa: www.cdep.ro

 
Comments

No comments yet.