lobby & advocacy

Ce ati putea pierde daca renuntati la evaluarea campaniei de advocacy?

finante-monitorizate-2080-fullMajoritatea oamenilor dau bir cu fugiții atunci când aud de evaluare dintr-un motiv foarte simplu: teama de a nu fi criticați pentru rezultatele obținute, mai cu seamă pentru nerealizări. Momentul în care sunt trași la răspundere li se pare atât de incomod, încât preferă să-l evite. Practic, evaluarea este pentru ei o corvoadă. Însă, cu siguranță puțini se gândesc că evaluarea îi poate ajuta să-și dovedească valoarea pe care o au.

În mod similar, în cazul campaniilor de advocacy, evaluarea adesea nu își găsește loc. Inițiatorii demersului sunt cel mult preocupați să analizeze rezultatele de la finalul campaniei, în timp ce MONITORIZAREA, ca parte critică a evaluării este dată uitării. În concluzie, fac evaluare și nu prea. Cert este că evaluarea trebuie să aibă loc pe tot parcursul campaniei, întrucât cea făcută doar la finalul procesului poate fi înșelătoare.

Pentru a deveni conștienți de importanța unei evaluării constante vă supunem atenției câteva dintre avantajele  acesteia:

Încurajează un bun management –  criteriile de evaluare vor fi alese în concordanță cu obiectivele, ceea ce înseamnă o bună coordonare care va avea drept rezultat o campanie bine închegată;

- Demonstrează eficacitatea – plecând de la obiective, veți ști ce ați îndeplinit și ce nu, mai exact, vă puteți măsura succesul și vă puteți demonstra valoarea;

 -Concentrează eforturile – având în vedere că evaluarea se va realiza în funcție de gradul de îndeplinire a obiectivelor,  cei implicați se vor concentra asupra acestora și vor face distincție între aspectele prioritare și cele secundare;

- Faciliteaza asumarea angajamentului – integrarea unor criterii de evaluare încă de la începutul programului îi responsabilizează pe cei implicați, unii transformându-se în modele pentru ceilalți care vor dori să obțină rezultatele la fel de bune.

- Asigură eficiența costurilor – alocarea de resurse financiare și de timp unor chestiuni prioritare înseamnă o reducere a costurilor.

Odată trasate aceste avantaje, aveți toate motivele pentru a integra evaluarea în planul campaniei de advocacy pe care vreți să o desfășurați.  Organizațiile capabile să realizeze o evaluare corectă se vor putea adapta cu rapiditate atunci când este necesar, spre exemplu în situația în care strategia nu funcționează. Practic, un proces de evaluare continuă permite organizațiilor să anticipeze pericolele, să identifice tendințele și să acționeze în consecință.

Totodată, printr-o evaluare riguroasă, organizațiile au posibilitatea să afle cât de eficient a fost demersul lor de advocacy, iar dacă au existat lucruri care au scârțâit vor ști care au fost motivele. Mai mult, prin evaluare acestea vor deveni conștiente de know-how-ul obținut, care  va cântări mult în momentul derulării unei alte campanii de advocacy.

Concluzionând, grosso-modo, evaluarea ajută la: evitarea pericolelor, controlul situației, conștientizarea greșelilor, obținerea de învățăminte și dovedirea valorii.

  *Tipologia avantajelor este preluată și adaptată după Anne Gregory.

 
Comments

No comments yet.