lobby & advocacy

Coalitia pentru Mediu din Romania ii indeamna pe cetateni sa participe la revizuirea constitutiei

pic246Coaliția pentru Mediu din România îi îndeamnă pe cetățeni să participle la procesul de îmbunătățire a constituției din perspectiva stării mediului din România. În acest sens, organizația pune la dispoziția persoanelor interesate o adresă unde pot transmite propunerile lor de revizuire. Este vorba despre adresa secretariatului CMR, secretariat_coalitie@ecopolis.org.ro. De asemenea, va exista și alternativa unui formular care poate fi completat online sau transmis prin email. Data limită de trimitere a opiniilor este 8 mai 2013, ora 17:00.

”Este nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care tratăm mediul în România. Semnalele de alarmă pe care CMR și organizațiile de mediu le trag necontenit sunt neputincioase fără o protecție legală extinsă. Dreptul la un mediu curat și la sănătate nu poate continua să fie opțional” susține Costel Popa, președinte Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și membru în Comitetul Reprezentativ CMR.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al CMR, propunerile înaintate vor fi puse în discuție la dezbaterea publică O Constituție (mai) verde pe marginea schimbărilor fundamentale necesare în domeniul protecției mediului înconjurător programată pentru data de vineri 10 mai 2013. Obiectivul principal al acestei duble consultări îl reprezintă formularea unor propuneri punctuale și precis articulate de revizuire a Constituției României, prin trimitere directă la articolele existente sau prin elaborarea de noi articole. În textul actualei Constituții, prevederi legate de protecția mediului se găsesc doar în doua articole: 35, din capitolul “Drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale” și respectiv articolul 135 din capitolul “Economia și finanțele publice”, după cum informează CMR.

Opiniile colectate de la cetățeni vor fi sintetizate de către Comisia de Inițiere a dezbaterii publice, într-un raport care va fi făcut public, într-o conferință de presă, în data de 14 mai 2013 şi prin intermediul paginii www.coalitiapentrumediu.ro, cu o zi înainte de începerea Forumului Constituțional în Parlament. Raportul va fi transmis, de asemenea, tuturor participanților la procesul de formulare a propunerilor precum şi decidenților politici cu responsabilități în procesul revizuirii legii fundamentale.

 
Comments

No comments yet.