lobby & advocacy

IPP cere institutiilor statului sa opreasca abuzurile parlamentarilor asupra resurselor publice

untitledInstitutul pentru Politici Publice (IPP)  a dat publicității  în data de 21 februarie 2013, un comunicat de presă îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de folosirea în continuare, sub forme mai sofisticate decât în trecut, a practicii de angajare a rudelor parlamentarilor în cabinetele parlamentare.

Criticile față de un astfel de comportament sunt construite în baza declarațiilor diverșilor parlamentari, apărute recent în presă. În viziunea IPP, aceste informații dovedesc că în România parlamentarii nu au niciun respect nici pentru banii publici (salariile angajaţilor sunt plătite din fonduri publice) nici pentru legislaţia şi implicit pentru instituţiile statutului din domeniul anticorupţiei.

După ce în anii trecuţi Agenţia Naţională de Integritate a investigat situaţia a 15 parlamentari care şi-au angajat rudele în propriile birouri parlamentare (anul trecut Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Parlamentului României în repetate rânduri aplicarea și respectarea actelor emise de Agenția Națională de Integritate, rămase definitive conform prevederilor legale, de exemplu pentru deputatul Costin Pâslaru, unul dintre cei 15, raportul de evaluare al Agenției este cu caracter definitiv, Camera Deputaţilor refuzând să ia act de încetarea mandatului acestuia), practicile recidivează odată cu începerea unui nou mandat în Parlament, se arată în comunicat.

IPP invocă și cazul deputaților Circumscripţiei Botoşani – Dumitru-Verginel Gireadă (PNL) şi Costel Şoptică (PNL) a căror manieră de a-și angaja rudele confirmă nepăsarea vizavi de  legislaţia privind conflictele de interese/Regulamentul Camerei. Exemplul dat are ca sursă de informație un articol apărut în Botoşani News în data de  17 februarie 2012. Pe lângă cazul menționat mai sus, în comunicat se relatează și despre situația noului deputat Parlamentul României – Dumitru-Verginel Gireadă.

În faţa recidivării acestor practici prin ignorarea, cu bună ştiinţă, a cazurilor precedente deja sancţionate în instanţă, Institutul pentru Politici Publice face un apel către Secretariatul General precum și către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, care răspund juridic pentru cheltuirea fondurilor publice în condiţiile legilor din România, să stopeze aceste abuzuri, se arată în comunicat.

În condițiile în care nu se vor lua măsuri, Institutul pentru Politici Publice își propune să sesizeze organele competente privind neîndeplinirea sarcinilor de ordonator de credite, desemnate prin lege pentru Secretariatul General al Camerei și Curtea de Conturi.

 ”Totodată facem un apel la implicarea Preşedintelui Camerei Deputaţilor în aceste situaţii prin transmiterea unei poziţii publice, tăcerea putând fiind interpretată ca un accept sau chiar o încurajare a unor astfel de practici”, susțin semnatarii comunicatului.

Pentru a citi conținutul integral al comunicatului accesați www.ipp.ro

 
Comments

No comments yet.