lobby & advocacy

Lobby reactiv sau proactiv?

Green-Button-300x300De multe ori s-a pus problema felului în care funcționează lobby-ul în dezvoltarea politicilor publice. Practic, esența activităților de lobby o reprezintă relațiile cu cei de la conducere, aflați în postura de a hotărî atât de multe aspecte legate de contextul în care trăim.

Nu de puține ori, este recunoscut faptul că acțiunile de lobby sunt productive, atât pentru politicieni, prin prisma informărilor care li se aduc, cât și pentru lobbyiști, din perspectiva promovării intereselor personale. Așadar, lobby-ul se dovedește a fi un serviciu public care merită, utilitatea sa fiind recunoscută de ambele părți implicate în proces.

Studiile demonstrează faptul că parlamentarii valorizează pozitiv acțiunile de lobby și le consideră a fi utile, întrucât aud ce au de spus oamenii informați de afară care le pot oferi detalii cu valoare excepțională pentru luarea unor decizii întemeiate.
Pentru că lobby-ul presupune acel tip de comunicare în care una dintre părți caută să schimbe vederile și acțiunile celeilalte, momentul furnizării de informații este foarte important.  Deși nu există un mod de a te asigura că lobby-ul funcționează, promptitudinea inițiativei de influențare crește șansele de succes ale demersului.

 O problemă semnalată în acest sens face referire la  faptul că lobbyiștii dezvoltă o abordare a politicienilor întârziată. Ei propun sfaturi strategice și depun eforturi de a influența legislația când deja decizia se află într-un stadiu avansat al dezabaterii. În acest context, reușita devine sceptică. Aşadar, comportamentul reactiv în comunicarea cu conducătorii este redundant în comparație cu cel preventiv care ar putea defini o activitate profesionistă de lobby.

Abordarea accidentală, nesistematică, neprogramată a politicenilor aflați în plin proces decizional nu este de dorit. A aștepta motive sau situații pentru a iniţia legături cu politicienii îl plasează pe lobbyist  undeva în umbră. În acest caz, monitorizarea procesului de elaborare a legislației și a politicilor publice, îl ferește de situația în care nu mai are timp să intervină pentru a influența, de situația în care un anumit proiect a fost deja demarat, fără ca el să fi acționat în vreun fel. Așadar, prin monitorizare se pot afla din timp modificările vizate de factorii decizionale în privința legislației.

 Concluzionând, momentul furnizării informațiilor nu este opțional, dacă vrei ca demersul de lobby să fie eficient. Intervenția în procesul legislativ trebuie să se facă cât mai rapid cu putință ca dezideratul schimbării diferitelor prevederi să fie îndeplinit. Sunt de preferat acele acțiuni de lobby prin care se propun acte normative care nu există încă, dar care ar fi în folosul grupurilor deservite.

 

 
Comments

No comments yet.