lobby & advocacy

Primele 200.000 de carduri de sanatate vor fi gata pana la sfarsitul lunii iulie

Card-european-sanatatePână la sfârșitul lunii iulie vor fi produse și distribuite aproximativ 200.000 de carduri de sănătate, a anunțat președintele Casei Naționale  de Asigurări de Sănătate, dr. Cristian Bușoi, după cum notează Agerpres. 

Potrivit oficialului,   proiectul privind cardul de sănătate a trenat foarte mulţi ani, nejustificat. De asemenea, până la sfârşitul anului 7,5 milioane de carduri de sănătate urmează  să fie produse de Imprimeria Naţională.


“În acest moment îmi propun să accelerăm acest proiect (n.r. al cardului de sănătate) pentru că va fi un proiect de mare impact pozitiv pentru pacienţii din România. Când pacientul va avea cardul inscripţionat cu anumite date importante, medicii care îl vor consulta vor putea avea la dispoziţie date care le vor permite să ia decizia medicală cea mai bună. Cardul poate avea un rol important în situaţii limită, de maximă urgenţă. Se va câştiga timp preţios. Cardul cuprinde date foarte importante cum ar fi grupa sanguină, RH -ul, sau alte elemente importante. Sigur, cardul va conţine date de identificare, date privitoare la alte afecţiuni majore. La un moment dat se va uni cu cartea de identitate electronică, probabil din 2014″ a explicat preşedintele CNAS

Conform sursei citate, CNAS derulează în prezent un alt proiect, ”Dosarului electronic al pacientului”, care ar putea fi conectat la cardul de sănătate.

”În prezent sunt discuţii tehnice între reprezentanţii corpului medical, CNAS şi cei care au câştigat proiectul, pentru a vedea care sunt principalele date care pot fi introduse în ‘Dosarul electronic al pacientului’, care, şi el, va putea fi consultat online şi va fi de mare ajutor în stabilirea unui diagnostic. Eu îmi doresc ca într-o perioadă relativ scurtă să ajungem la o informatizare de tipul celor existente în multe ţări europene, să avem aplicaţii care atunci când medicul introduce un tratament sowf-tul să-i atragă atenţia dacă tratamentul este adecvat, dacă doza este prea mare sau prea mică. Sigur, decizia finală aparţine medicului. Zona de cheltuieli ineficiente sau uneori incorecte se va reduce la maxim pentru că totul va fi extrem de informatizat”, a precizat preşedintele CNAS.

 

 Sursa: www.agerpres.ro

 
Comments

No comments yet.