lobby & advocacy

UNICEF si Ministerul Muncii lanseaza cel de-al treilea an de proiect ”Prima prioritate: niciun copil invizibil”

copii-gradinitaUNICEF în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice lansează cel de-al treilea an de proiect ”Prima prioritate: niciun copil invizibil”, după cum informează un comunicat de presă emis de MMFPSPV.

Proiectul adus în discuție se adresează copiilor vulnerabili și familiilor lor din 32 de comunități din opt județe și urmărește să le asigure acestora servicii sociale integrate, cu precădere asistență socială, educație și asistență medicală primară.

”Prima prioritate pentru copii trebuie să fie asigurarea intervențiilor proactive la nivel local, în fiecare comunitate, de către un asistent social, un asistent medical comunitar și un mediator școlar. Acest pachet minim maximizează șansele fiecărui copil la o viață mai bună”, declara  reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet.

Deși în anii anteriori proiectul acoperea un număr mai mare de comune, de pildă 96 de comune în 2011 și 64 de comune în 2012, în acest an aria de acoperire va fi mai restrânsă pe motivul creșterii eficacității și eficienței implementării modelului pachetului minim de servicii sociale de bază.

Astfel, în 2013, pentru aproximativ 5.900 de  copii din 32 de comunități vor fi reduse riscurile de separare de familie și a celor de violență. De asemenea, până la sfârșitul anului vor fi create 32 de centre comunitare de sprijin și consiliere pentru copii și părinți, repartizate câte patru în fiecare județ.

Atât MMFPSPV și Direcția Protecția Copilului din cadrul ministerului, precum și actori de la nivel județean precum Direcțiile Generale de Asistență și Protecție Socială (DGASPC) și Prefecturile sunt parteneri strategici ai proiectului.

”Părinții sunt primii responsabili de creșterea și îngrijirea copiilor, dar să nu uităm că fără sprijinul autorităților, unii dintre ei nu o pot  face. Acesta este motivul pentru care vom susține inițiativa menită să mobilizeze specialiștii și autoritățile locale, care cunosc cel mai bine nevoile comunității.”, a precizat, ministrul muncii, familiei, protecție sociale și persoanelor vârstnice, Maria Câmpeanu.

Proiectul ”Prima prioritate – niciun copil invizibil” răspunde unei probleme serioase a țării noastre, întrucât realitatea cu care ne confruntăm sintetic suna așa: copii care nu pot merge la școală și la doctor, copii abuzați, copii care nu acte de identitate, copii care au la rândul lor copii, copii aflați în pericolul de a fi părăsiți.

 
Comments

No comments yet.