lobby & advocacy

Uniunea Europeana vrea sa puna capat mutilarii genitale a femeilor

maini_legate_2d5edfbb13Comisia Europeană a anunţat lansarea unei consultări în vederea elaborării măsurilor necesare pentru a preveni circumcizia forţată a femeilor şi fetelor. Această practică se regăsește în întreaga lume și continuă să aibă loc, deși este ilegală în majoritatea țărilor. Mai mult, mutilarea genitală are consecinţe fizice şi psihologice severe asupra victimelor și se realizează din considerente culturale, religioase sau sociale și nicidecum medicale.

În acest context, Comisia Europeană îi îndeamnă pe cetățeni să furnizeze soluții de stopare a acestei practici în Europa prin participarea la consultarea online.

Potrivit unui raport recent, femei şi fete din cel puţin 13 ţări membre ale UE sunt deja sau ar putea deveni victime ale acestei forme de violenţă. Aceste ţări sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia, Regatul Unit, Spania, Suedia şi Ţările de Jos. Măsurile luate de statele membre pentru a stopa această practică sunt, de asemenea, prezentate în raport, notează Comisia Europeană.

Pentru a marca Ziua internaţională a femeii, celebrată la data de 8 martie, Comisia alocă fonduri suplimentare de 3,7 milioane de euro programelor europene menite să prevină violenţa împotriva femeilor. Alte 11,4 milioane de euro vor fi orientate către organizaţii civice sau de alt tip care le oferă asistenţă victimelor.

De asemenea, UE se implică în sprijinirea victimelor şi potenţialelor victime din ţările în care sunt permise astfel de practici. Acţiunile UE se bazează pe studiile Institutului European pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, resursele fiind astfel mai bine direcţionate.

Clipul de promovare al acestei inițiative se regăsește aici: https://www.youtube.com/watch?v=FBAcblpvOBc

 Pentru informații suplimentare accesați: ec.europa.eu

 
Comments

No comments yet.