lobby & advocacy

Vor ca Oficiul National al Registrului Comertului sa revina in sistemul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei

Propunere legislativă aflată în consultare publică:

06221606465409568O propunere legislativă privind trecerea Oficiului Național al Registrului Comerțului din subordinea Ministerului Justiție, în sistemul Camerei de Comerț și Industrie a României a fost recent înregistrată pentru dezbatere la Senat. La sfârșitul lunii martie, propunerea a  primit avizul favorabil din partea Consiliului Legislativ.

Potrivit expunerii de motive, inițiatorii proiectului susțin ca activitatea registrului comerțului să fie reluată în cadrul camerelor de comerț, întrucât desfășurarea ei sub autoritatea Ministerului Justiției a atras după sine o serie de consecințe negative.  Semnatarii propunerii amintesc câteva dintre ele:

  • Proceduri care necesită perioade de timp îndelungate pentru pregătirea, depunerea, autorizarea societății comerciale și frecvente deplasări ale investitorului la registrul comerțului;
  • Plata unor taxe și tarife crescute după preluarea pentru înmatriculare a unei societăți comerciale la registrul comerțului;
  • Utilizarea de criterii neuniforme la verificarea documentației pentru înregistrarea societății comerciale, de către funcționare de la registrul comerțului.

De asemenea, ei susțin că scoterea registrului comerțului din legătură naturală și istorică cu Camera de Comerț și Industrie a României a pus camerele de comerț în imposibilitatea de a-și realiza scopurile și funcțiile lor, aceasta deoarece o cameră de comerț puternică nu poate să-și desfășoare o activitate eficientă dacă nu are o legătură permanenetă, directă și fără îndoială, juridică cu comercianții și cu toate structurile și formulele în care se realizează libertatea comerțului și principiile economiei de piață.

Mai mult, în contextul precizat, camerele de comerț nu pot accesa fonduri europene, în beneficiul comercianților și astfel nu pot să-și atingă scopurile pentru care legiuitorul le-a înființat prin Legea nr. 335/2007.

Prin această propunere legislativă se are în vedere îmbunătățirea calităților serviciilor prestate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Totodată se consideră că registrul comerțului, ca instrument al economiei de piață în slujba întreprinzătorului, își are locul natural, nu în subordinea unei autorități centrale a statului, ci pe lângă o organizație neguvernamentală de utilitate publică, așa cum este Camera de Comerț și Industrie a României.

În privința acestei propuneri, Consiliul Legislativ atrage atenția asupra faptului că încasările obținute din activitatea ONRC sunt venituri la bugetul de stat, având natura fondurilor publice, guvernate de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, provenind  din taxe stabilite prin hotărâre a Guvernului. Ca urmare, prezenta propunere are influență asupra bugetului de stat.

Termenul limită de trimitere a opiniilor cu privire la această propunere legislativă este 22 aprilie 2013. Documentele asociate proiectului de lege pot fi consultate aici: http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=17035&pos=0&NR=b69&AN=2013

 
Comments

No comments yet.